Onderzoek
Lunamare laat regelmatig onderzoek doen naar de OpvoedParty teneinde de interventie te onderbouwen. Op deze pagina vind je onderzoeken van studenten (HBO en Universiteit), die je gratis kan downloaden.
Februari 2021 – Onderzoek naar groepsgerichte opvoedingsondersteuning
Een wetenschappelijke onderbouwing van groepsgerichte opvoedingsondersteuning, gepubliceerd in Journal of Social intervention. Met daarin opgenomen ervaringen van ouders, vrijwilligers en jeugdprofessionals. Een waardevolle bijdrage aan de discussie over de werkzame factoren van de OpvoedParty.
Juli 2020 – Documentanalyse vernieuwde handboek
Vijf studenten van de Universiteit Utrecht (Renée Dijker, Michelle Kooij, Michelle Nagel, Rosanne Vos en Julia de Waard) hebben een documentanalyse gedaan op het nog te publiceren vernieuwde handboek OpvoedParty. De resultaten van het vak Pedagogische praktijkontwikkeling , onderzoek en beleid kun je hier terugvinden als PDF.
Mei 2017 – Wat er nog nodig is om in aanmerking te komen voor de databank effectieve jeugdinterventies van het Nji.
Kirsten Haaksema en Lotte van de Peppel (CHE) hebben een eindscriptie afgeleverd, waarin helder wordt wat er nodig is om op de databank te komen. Kortgezegd: alle ingrediënten zijn beschikbaar, alleen moeten ze nog wel even in de juiste volgorde worden gezet. Werk aan de winkel dus! Hier vindt u het eindresultaat.
Juli 2016 – Eindpresentatie over de werkzame factoren van het AltijdWat-OpvoedPartySpel.
Nadia Zwart en Celianne van de Bovenkamp hebben in 2016 onderzoek gedaan naar de werkzame en niet-werkzame factoren van het AltijdWatSpel. In deze powerpoint presentatie zie je in vogelvlucht hun bevindingen. Het hele document kun je hier vinden.
Juni 2017 – Onderzoek naar Ouderbetrokkenheid en de OpvoedParty.
Rianne Bouma en Denise Rijsdijk hebben onderzoek gedaan naar ouderbetrokkenheid in kinderopvang en basisonderwijs. En of de OpvoedParty hierin van betekenis kan zijn. Beide scripties zijn zeer lezenswaardige documenten geworden.
Juli 2015 – Documentanalyse op effectiviteitspotentie.
Vijf studenten van de Universiteit Utrecht (Ellis Bouter, Thomas Braas, Yoni Geerlings, Anne-Marije Klijn, Kim van der Linden) hebben onder leiding van Dr. Paul Baar een documentanalyse gedaan op effectiviteitspotentie van de OpvoedParty. De resultaten van het vak Pedagogische praktijkontwikkeling , onderzoek en beleid kun je hier terugvinden als PDF.
Juli 2015 – De OpvoedParty in haar kracht – onderzoek naar de laagdrempeligheid, eigen kracht en thema’s van de OpvoedParty.
Afstudeeronderzoek van Tine van Weelden en Alinda van den Broek (2015) naar de kracht van de OpvoedParty. Tine en Alinda hebben onderzocht hoe ambassadeurs en ouders de laagdrempeligheid van de OpvoedParty ervaren. Tevens hebben zij gekeken naar het bevorderen van Eigen Kracht. Tot slot hebben zij gekeken of met de drie thema’s in het OpvoedPartySpel (zelfbeeld & zelfvertrouwen, communicatie en grensoverschrijdend gedrag) inderdaad voldoende ruimte bieden om alle opvoedvragen te stellen. Downloaden (PDF) van dit rapport kan hier.
Juli 2014 – De kracht van de OpvoedParty – onderzoek naar de opbrengsten van de OpvoedParty voor ouders.
Afstudeeronderzoek van Jitske Möhlmann (2014) naar de opbrengsten voor ouders en de positie van de OpvoedParty in de transitie Jeugdzorg, Wmo en Welzijn Nieuwe Stijl. Downloaden (PDF) van dit rapport kan hier
Juni 2011 – Het OpvoedPartySpel: Voor een goed gesprek over opvoeden vanuit de eigenWIJSheid van ouders.
Afstudeerwerkstuk Linh Le (2011) over de eerste ervaringen van beroepsopvoeders met het OpvoedPartySpel. Downloaden (PDF) van het afstudeerwerkstuk kan hier.