“Ik dacht dat iedereen elkaar al kende toen ik als laatste binnenkwam”, verzuchtte een deelnemer na afloop van de opleiding tot ambassadeur. En dat terwijl de andere deelnemers in de eerste 10 minuten onafhankelijk van elkaar waren binnengedruppeld. “Hoe krijg jij dat voor elkaar, Katrien?” Een mooie vraag om mee te nemen in de vakantiemijmeringen voor mijn tentje.
Hoe creëer je een sfeer van vertrouwen waarin deelnemers zich veilig voelen? Het antwoord laat zich raden: Ik heb soms geen idee hoe ik dat doe. En dat terwijl het een van de belangrijkste ingrediënten is van een OpvoedParty. Als er geen vertrouwen is, zullen er geen deelnemers komen. En zonder deelnemers, geen OpvoedParty. Als het niet veilig is, zullen ze nooit met elkaar gaan uitwisselen over zoiets kwetsbaars als opvoeden. Als er geen vertrouwen is, zullen deelnemers ook minder van elkaar (willen) leren.
Het gebeurt me steeds vaker dat ik terug hoor dat deelnemers de veiligheid en het vertrouwen zo waardeerden. Zowel in de OpvoedParty zelf als in de opleiding tot ambassadeur. Het is en blijft een mysterie hoe vertrouwen ontstaat. Waarom heb je het? Hoe kan het dat het soms zomaar ineens weer weg is. De raadselen van de intermenselijke “klik” zijn voor mij altijd al intrigerend geweest. Soms heb je met één telefoontje of een paar woorden het vertrouwen gewonnen, soms is het hard werken geblazen. Dat laatste doe ik steeds minder.
In de opleiding leren we deelnemers een aantal vaardigheden die bijdragen aan vertrouwen & veiligheid. Heel simpel om te beginnen met bijvoorbeeld een goede uitleg van je programma en de tijd bewaken. Dat geeft duidelijkheid en daarmee ontspanning bij deelnemers. En dus ook vertrouwen. Uiteindelijk oefenen we tot op het kleinste detail met lichaamstaal, woordkeuze, oogcontact en zo meer. Voor iedereen is dat weer anders, er is geen handleiding voor. Maar je kunt er wel veel aan doen om je vertrouwensband met je deelnemers te versterken.
Iedereen heeft een persoonlijke basis van (meer of minder) vertrouwen meegekregen. Ik ben gezegend met een moeder (1928) die vertrouwen met de paplepel heeft ingegoten: “Ik vertrouw iedereen, tot het tegendeel bewezen is”. Zij deed alles vanuit haar intuïtie, vanuit haar hart. Ze is zelden of nooit bedrogen uitgekomen. En dat is een groot goed om te mogen erven. Ik ervaar op mijn beurt ook veel vertrouwen van de mensen om mij heen. Maar wat als je nu niet uit zo’n nest komt?
Als trainer heb ik geleerd om snel oprecht contact te maken, iedereen aan te kijken en stil te durven staan bij wat mensen werkelijk beweegt. Aangezien ik deelnemers vaak maar een of twee keer ontmoet, is het zaak werk te maken van de ontmoeting. Anders ben ik in no-time weer “uit het oog, uit het hart”. Het hart, daar gaat het om. Want daar zit volgens mij vertrouwen. Het hart oordeelt niet en is gemaakt om lief te hebben. Het is voor mij de thuisbasis van compassie & (zelf)vertrouwen.
Vergroot het vertrouwen en de veiligheid aan jouw OpvoedPartytafel:
- Praat niet over vertrouwen of veiligheid, maar leef het voor. Het zit in alle vezels van ons menselijk handelen. Als jij het voelt, voelt de ander dat ook.
- Omarm je deelnemers, maar knijp ze niet fijn. Waardeer hun vertrouwen in jou (ze zijn immers gekomen), maar overdrijf dit niet.
- Vier je successen, ook als ze klein zijn. Als je dat vaak doet, zullen ze toenemen. Alles wat aandacht krijgt groeit. Geef jezelf regelmatig een schouderklopje of een glimlach dat je een stap hebt gezet in de richting van meer (zelf)vertrouwen. Bijvoorbeeld omdat je nu deze nieuwsbrief leest.
- Geef de ander altijd het voordeel van de twijfel. Ga uit van de beste intenties van de ander, ook al lijken ze in jouw ogen onbeholpen of zelfs helemaal fout.
- Houd met heel je hart van de ouders die zijn gekomen, er zijn geen andere.
Vertrouwen krijg je alleen van anderen als jij jezelf vertrouwen hebt gegeven. En als jouw basis van nature niet zo groot is (wat bij veel mensen het geval is), is het goed om daar meer werk van te maken. Vooral als je veel ouders wil aantrekken voor jouw OpvoedParty. Je zult zien dat je direct effect zult ondervinden in je directe omgeving. Het is makkelijker dan je denkt als je er eenmaal mee aan de slag gaat. Veel succes!
We zijn benieuwd wat je van deze blog vindt. En waarderen het zeer als je hieronder je reactie achterlaat. Dat is dan hopelijk weer goed voor mijn zelfvertrouwen ;-). Ook als je het niks vind, hoor ik het graag. Dan weet ik wat me te doen staat. Alvast bedankt voor de genomen moeite.
Leave a Reply