De kunst van kort en krachtig kennismaken

Regelmatig vragen deelnemers (veelal ervaren trainers) waarom ze niet hun eigen manier van kennismaken mogen gebruiken bij de start van een OpvoedParty. Ik leg je graag uit wat de meerwaarde is van de manier van kennismaken zoals bedacht voor de OpvoedParty. En waarom deze precies past bij de uitgangspunten van de OpvoedParty.

De meeste mensen vinden rondjes niet prettig. Ze duren lang en je voelt de spanning in je keel stijgen als je bijna aan de beurt bent. Om dat te voorkomen is deze methode aan te bevelen. Je nodigt ouders uit om tweetallen te maken met iemand die ze nog niet zo  goed kennen. Bij voorkeur nodig je mensen uit om in beweging te komen. De simpelste manier is om een staande kennismaking te doen in twee- of drietallen. Of eventueel zittend, maar dan wel op een andere plek aan de tafel of in de ruimte. Het stimuleert de interactie en houd het hoofd fris.

Als ze zeggen: “We kennen elkaar al”, geef dan aan dat dat geen probleem is. Voor deze OpvoedParty gaan we op een nieuwe manier kennismaken, anders dan je misschien gewend bent. Omdat een onzichtbare groep in Nederland ongeletterd is, lees je de kennismakingskaart voor en je bewaakt de tijd. Drie minuten per persoon, drietallen 2 min per persoon. Je doet zelf dus niet mee. Leg uit dat na afloop iedereen in 1 minuut iets vertelt over de kwaliteiten van de gesprekspartner. Zo houd je het kort en krachtig.

Groot voordeel van deze manier van kennismaken: je hoeft niet over jezelf te praten (we houden er immers niet van om over onze eigen kwaliteiten te praten) maar het is wel leuk als iemand anders over jou zegt dat je bijvoorbeeld creatief, geduldig of zorgzaam bent. Bovendien gaat iedereen direct na jouw introductie van de bijeenkomst, zélf praten. En dat is belangrijker dan je misschien op het eerste gezicht denkt.

Zodra je je stem gebruikt, ben je aanwezig. Je neemt ruimte in met je stem. De kelen worden gesmeerd, iedereen is “present” in de ruimte. Tot slot is deze manier veel minder eng dan in een groep van 6 of 10 mensen jezelf voor te stellen. En het zet gelijk de positieve toon van de OpvoedParty neer. Immers, de OpvoedParty is gericht op mogelijkheden en eigenWIJSheid van ouders, niet op problemen.

De ervaring leert dat deze manier het beste past bij de intentie van de OpvoedParty: positief en oplossingsgericht, niet betuttelend, eenvoudig en ontspannen. De lat ligt laag en het rendement is hoog. Het geeft deelnemers vertrouwen in hun eigen kunnen.

Wat is jouw ervaring met kennismakingsrondjes? Ik hoor het graag hieronder!

Wil je meer leren over de kennismaking en hoe je een OpvoedParty op jouw eigen manier vorm kan geven? Geef je dan op voor de basistraining.

Reactie

Laat ons zien dat u geen robot bent: (verplicht)