Jouw gemeente OpvoedPartyProof?
- Werk je in zorg, onderwijs, welzijn, wijkteam, kinderopvang, of op een andere manier in het sociaal domein?
- Wil je graag opvoedingsondersteuning op de kaart zetten in jouw gemeente?
- Heb je geen angst om de krachten te bundelen in jouw gemeente?
- Is het de hoogste tijd om ouderbetrokkenheid nu echt vorm en inhoud te geven?
- Toe aan een duurzaam inzetbare manier om ouders te helpen bij alledaagse opvoedingsvragen?
Dan is de Stedelijke incompany opleiding helemaal iets voor jouw gemeente!
In 3 stappen OpvoedPartyProof
De OpvoedParty is geen programma erbij. Het is een eigentijdse manier van werken met ouders, opvoedingsondersteuning en ouderbetrokkenheid. Je kunt deze werkwijze moeiteloos opnemen in je dagelijkse werkzaamheden.
STAP 1 – HOE?
Neem contact op met Lunamare. We brengen samen de lokale situatie in beeld. Wie doet wat in jouw gemeente? Waar liggen de behoeften? En de leemtes? Lunamare ondersteunt desgewenst bij het opstellen van een beleidsplan voor lokale bestuurders.
STAP 2 – WIE?
Nodig maximaal 4 afgevaardigden per organisatie uit, die aan de slag willen met de OpvoedParty. Kies diegenen uit, die graag iets willen betekenen voor ouders. Denk aan collega’s van de GGD, pedagogisch coaches uit de kinderopvang, die spin in het web van welzijn, lokale zorgaanbieders, ZZP-ers, vrijwilligers of (speciaal) onderwijs.
STAP 3 – WAT?
Regel minimaal 6, maximaal 16 deelnemers per training. Een geschikte ruimte, beamer/laptop, koffie, thee en water. Prik een datum voor de Basistraining (1 dagdeel) en de Terugkom-, Inspiratie- & Opfrisbijeenkomst (1 dagdeel) 4 tot 6 maanden na de Basistraining.
Beide opleidingen kunnen ook online gefaciliteerd worden.
“Het materiaal werkt trouwens ook goed in terugkombijeenkomsten van onze puber-oudercursus en tijdens ouderavonden.”
“Door opvoeders bij elkaar te brengen in een OpvoedParty ben je ook indirect de sociale steunstructuren van ouders aan het versterken.”
“Erg interessant concept. Duurzaam inzetbaar en betaalbaar. We overwegen zeker om het in ons beleid op te nemen. Dank!”
“Door opvoeders bij elkaar te brengen in een OpvoedParty ben je ook indirect de sociale steunstructuren van ouders aan het versterken.”
“Sinds ik het OpvoedPartySpel in mijn bezit heb, vind ik het veel gemakkelijker om het gesprek over opvoeden op te openen. De kaartjes dragen werkelijk bij aan mooie verdiepende discussies. In de training heb ik geleerd om niet meer zo hard aan het werk te hoeven zijn met adviseren. Dat doen de ouders vooral aan elkaar.”
“Mijn doel van de basistraining was te bekijken of deze aanpak voor onze gemeente interessant zou zijn en niet zozeer om te leren hoe ik zelf een OpvoedParty zou kunnen geven. Maar na 2 uur was ik zo enthousiast dat ik er nu over denk om zelf ook af en toe een OpvoedParty te geven: leuk om zo met een groep ouders aan de slag te gaan!”
Resultaat?
Een gemeente waar praten over alledaagse opvoedingsvragen de normaalste zaak van de wereld is. Waar een opvoedvraag geen hulpvraag is. Waar ouders zich competente opvoeders voelen en gesterkt kunnen worden in hun zelfvertrouwen. Waar ouders verbonden met elkaar zijn op wijkniveau. Waar de schaamte om lief en leed te delen met elkaar sterk gereduceerd is. Kort samengevat: een gemeente die OpvoedPartyProof is!
OpvoedPartyProof wil zeggen dat:
- Iedere ouder, ongeacht achtergrond, signatuur, geloof of beperking, regelmatig een OpvoedParty kan bezoeken in zijn of haar wijk;
- Praten over opvoeding en leren van elkaars eigenWIJSheid de normaalste zaak van de wereld is in jouw gemeente;
- Jouw gemeente een koploper is als het gaat om opvoedingsondersteuning en licht preventieve hulpverlening dicht bij huis.
Wat krijg je nog meer?
Behalve een inspirerende training, waarin deelnemers nauwgezet leren om een OpvoedParty te organiseren en uit te voeren, ontstaat er een samenhangend aanbod opvoedingsondersteuning & ouderbetrokkenheid. Men leert elkaars werkwijze kennen en waarderen. Er ontstaat een instellingsoverstijgende samenwerking.
In een OpvoedParty deel je de zorg, niet altijd de oplossing.
Last but not least ontvangt de gemeente een digitale button, onderscheidend van de rest als actief, betrokken en ondersteunend bij alledaagse opvoedingsvragen.