Over Vitaliteit & Vertrouwen

Veel hulpverleners zijn aan het geven: anderen helpen, ondersteunen, hun problemen oplossen. Dat doen ze door hard aan het werk te zijn. Het liefst willen de meeste hulpverleners de last van de schouders van de ander halen. Ik ben er van overtuigd dat dat alleen maar leidt tot overbelasting & uitputting. Een gezonde hulpverlener zorgt eerst voor zichzelf en dan pas voor de ander.

Een van de belangrijkste lessen die ik zelf als trainer heb geleerd is zorg dragen voor mijn vitaliteit. Niet alleen met  sporten en gezond eten maar ook door regelmatig stil te staan bij wat er in mijn lijf gebeurt. En – ik noem het maar speelse vitaliteit – in de vorm van dansen, liefst dagelijks even flink lachen en trampoline springen. Het lichaam liegt nooit en kan je waardevolle informatie geven. Mits je er naar luistert. Mijn lijfspreuk:

“Ik luister naar het fluisteren van mijn lijf, zodat het

 niet hoeft te schreeuwen om gehoord te worden”.

Je vraagt je misschien af, wat heb ik hier aan in een OpvoedParty?

Vanuit jezelf in contact met de ander.

Veel ambassadeurs zie ik aanvankelijk in de basistraining hard aan het werk. Ze zitten op het puntje van hun stoel, zijn druk bezig met nadenken over de tekst, de deelnemers, het programma, de kaartjes maar niet met zichzelf. Het zou prachtig zijn als je in een OpvoedParty  ook  tijd neemt om jezelf waar te nemen:

  • Zit ik zelf ontspannen? Is er contact met mijn rugleuning?
  • Praat ik rustig? Hoe is het met mijn ademhaling?
  • Ben ik mij bewust van mijn voeten op de grond?
  • Kijk ik iedereen aan? Luister ik nog wel aandachtig?
  • Is er vertrouwen in mij als ambassadeur?
  • Heb ik met iedereen contact?

Aandacht geven vanuit present zijn

Misschien denk je, maar ik moet toch mijn aandacht bij de ouders hebben? Ja, dat klopt, maar liefst vanuit deze basis van “wakker zijn” in je lichaam. Contact ontstaat vanuit voelen. Het is lastig contact maken met iemand die “niet beschikbaar” is. Het voelt voor ouders aan tafel als een lege huls. Vaak nog voor je het zelf door hebt, worden deelnemers dan onrustig. Als je dan teruggaat naar bovenstaande vragen, merk je direct effect. Het effect van weer verbonden te zijn. En echte verbinding is tevens de belangrijkste sleutel tot vertrouwen.

Zelf zorg ik dat ik voor een OpvoedParty mijn woorden (op papier of in mijn hoofd) helder heb. Tijdens een OpvoedParty focus ik me dan vooral op bovengenoemde vragen. Het voordeel: ouders bemerken direct een sfeer van vertrouwen. Bij haar kan ik mijn verhaal kwijt. Ouders kunnen zich makkelijker ontspannen in een voor hen soms spannende situatie. In combinatie met zo oordeelvrij mogelijk luisteren heb je de ideale houding als ambassadeur te pakken.

Oefening

Deze vaardigheden onder de knie krijgen vergt oefening. Veel oefening. Hoe meer je je bewust wordt van je eigen vitaliteit en aandachtig in je lijf zijn, des te makkelijker is het om vertrouwen in OpvoedParty’s te creëren. Om je dienstbaar op te stellen voor je deelnemers, zonder hun problemen op  te hoeven lossen. Je kan steeds meer ontspannen zijn, in plaats van hard aan het werk en veel (weg) te geven.

Heb je behoefte aan meer oefeningen voor thuis? Spreekt dit je aan maar weet je niet meteen hoe je het kan aanpakken op een manier die bij jou past? Neem dan contact op.

Heb je waardevolle tips of aanvullingen? Ik ben heel benieuwd hoe jij jouw vitaliteit bewaakt. En wat jij doet om vertrouwen te creëren. Laat je een reactie achter?

Reactie

Laat ons zien dat u geen robot bent: (verplicht)